Compoturi
Perfect atât pentru zilele de vară, cât şi pentru cele de iarnă!
Compot
de prune
de căpşuni
de vişine
de struguri
de pere
Ingrediente
fructe (5 kg)
apa (4 l)
zahăr (200 g zahăr la un litru de apă pentru un compot mai acrişor, 300 pentru un compot mai dulce)
INSTRUCȚIUNI
Curăţaţi fructele de codiţe, sâmburi, spălaţi-le şi puneţi-le în borcane. Cam 3/4 din borcan să
fie umplut. Turnaţi doar într-un borcan peste vişine apă. Măsuraţi cantitatea
de apă care intră într-un borcan şi o înmulţiţi cu numărul de borcane pe care
îl aveţi. În acest caz am măsurat ambele tipuri de borcane.
Puneţi într-o cratiţă încăpătoare apa necesară şi când dă în clocot adăugaţi
zahărul. Lăsaţi pe foc până se dizolvă zahărul apoi turnaţi siropul în borcane
şi puneţi-le capacele. Aşezaţi-le într-o tavă, pe un prosop cu spaţiu între
ele. Daţi tava la cuptor (rece) şi porniţi cuptorul la foc potrivit (180
grade). Ţineţi borcanele în cuptor pentru o oră. Puteţi să le sterilizaţi şi pe
aragaz, înlocuiţi tava cu o cratiţă largă. Scoateţi borcanele din tava şi
acoperiţi-le cu o pătură până se răcesc.