Dulceaţă
Peltea
Gem
Dulcele preferat atât de cei mici cât şi de cei mari!
Gem
de căpşuni
de zmeură
de prune
de afine
de vişine
Ingrediente
6 kg de fructe coapte (cântărite fără sâmburi)
1 kg de zahăr
Dulceaţă
de căpşuni
de gutui
de nuci verzi
de vişine
Ingrediente
•3 kilograme de fructe
•1,2
kilograme zahăr
•1 lămâie
•100 ml rom brun (opţional)
Peltea
de coacăze negre
de coacăze roşii
Ingrediente
1,500 kg fructe
1 kg zahăr
INSTRUCȚIUNI
Fructele se spală, se scot sâmburi,codiţele se pun într-un vas mare şi se lasă cel puţin 2 ore cu zahărul peste ele pentru a-şi lăsa zeama necesară fierberii.
Se pun la fiert, întâi la foc mare, apoi la foc mic, amestecându-se cu atenţie pentru a se evita lipirea dar şi pentru a nu transforma gemul într-un piure. Ca un mic truc, în oală în care se pun fructele la fiert se pun pe fund câteva picături de ulei. Atenţie însă: acest truc nu garantează că gemul nu se va lipi de vas dacă este lăsat nesupravegheat.
INSTRUCŢIUNI
Spălaţi fructele şi îndepărtaţi-le
codiţele, sîmburii. Aşezaţi într-un vas adânc fructele şi zahărul în straturi succesive.
Introduceţi vasul la rece pentru 12-24 de ore. Răzuiţi fin coajă de lămâie.
Este foarte posibil ca lămâia să fie cerată. Spălaţi lămâia în câteva ape
călduţe şi ştergeţi-o bine cu un prosop. Extrageţi sucul din lămâie. Scurgeţi
lichidul lăsat de fructe şi zahăr şi puneţi-l la fiert la foc mic împreună cu
coajă şi zeama de lămâie. Păstraţi fructele deoparte. Fierbeţi sucul fructelor
timp de aproximativ 40 de minute, la foc mic, amestecând constant, până se
leagă. Adăugaţi fructele şi romul şi mai fierbeţi la foc mic încă 20 de minute.
Încălziţi borcanele în cuptor. Turnaţi dulceaţa în borcane şi puneţi-le capac.
Întoarceţi borcanele cu capul în jos şi acoperiţi-le cu o pătură.
INSTRUCŢIUNI
Se spala fructele, se desfac boabele de pe cotoare şi se pun într-o cratiţă cu puţină
apă. Se fierb
un sfert de oră la foc foarte mic, mişcând cratiţa din când în când, până încep
boabele să se înmoaie. Se
răstoarnă totul pe o sită de păr, deasupra unui castron sau se trec printr-o
pânză, lăsând să se scurgă încet. Se lasă să se limpezească. Zeamă
obţinută în unul din felurile arătate mai sus, se măsoară şi se pune în cratiţa
în proporţie de 1 kg de zahăr la un litru zeama bine limpezita. Se ţine pe
marginea aragazului, amestecând, până se topeşte tot zahărul. Se pune
apoi pe foc iute şi se ia spumă cu grijă, de câte ori se ridică. Se lasă să
fiarbă până se leagă că pentru şerbet. Se
încearcă dacă este gata punând puţină peltea pe o farfurioară. După ce
s-a răcit, se desparte cu linguriţa În două, formând o cărare. Dacă nu se
uneşte la loc, pelteaua este gata. În acest timp se dă vasul la o parte, ca să
nu mai fiarbă siropul.