Dulceaţă

Peltea

Gem

Dulcele preferat atât de cei mici cât şi de cei mari!

Gem

de căpşuni

de zmeură

de prune

de afine

de vişine

Ingrediente

6 kg de fructe coapte (cântărite fără sâmburi)
1 kg de zahăr

    Dulceaţă

    de căpşuni

    de gutui

    de nuci verzi

    de vişine

    Ingrediente

    •3 kilograme de fructe

    •1,2 kilograme zahăr

    •1 lămâie

    •100 ml rom brun (opţional)

    Peltea

    de coacăze negre

    de coacăze roşii

    Ingrediente

    1,500 kg fructe
    1 kg zahăr

    INSTRUCȚIUNI

    Fructele se spală, se scot sâmburi,codiţele se pun într-un vas mare şi se lasă cel puţin 2 ore cu zahărul peste ele pentru a-şi lăsa zeama necesară fierberii.

    Se pun la fiert, întâi la foc mare, apoi la foc mic, amestecându-se cu atenţie pentru a se evita lipirea dar şi pentru a nu transforma gemul într-un piure. Ca un mic truc, în oală în care se pun fructele la fiert se pun pe fund câteva picături de ulei. Atenţie însă: acest truc nu garantează că gemul nu se va lipi de vas dacă este lăsat nesupravegheat.

    INSTRUCŢIUNI

    Spălaţi fructele şi îndepărtaţi-le codiţele, sîmburii. Aşezaţi într-un vas adânc fructele şi zahărul în straturi succesive. Introduceţi vasul la rece pentru 12-24 de ore. Răzuiţi fin coajă de lămâie. Este foarte posibil ca lămâia să fie cerată. Spălaţi lămâia în câteva ape călduţe şi ştergeţi-o bine cu un prosop. Extrageţi sucul din lămâie. Scurgeţi lichidul lăsat de fructe şi zahăr şi puneţi-l la fiert la foc mic împreună cu coajă şi zeama de lămâie. Păstraţi fructele deoparte. Fierbeţi sucul fructelor timp de aproximativ 40 de minute, la foc mic, amestecând constant, până se leagă. Adăugaţi fructele şi romul şi mai fierbeţi la foc mic încă 20 de minute. Încălziţi borcanele în cuptor. Turnaţi dulceaţa în borcane şi puneţi-le capac. Întoarceţi borcanele cu capul în jos şi acoperiţi-le cu o pătură.

    INSTRUCŢIUNI

    Se spala fructele, se desfac boabele de pe cotoare şi se pun într-o cratiţă cu puţină apă. Se fierb un sfert de oră la foc foarte mic, mişcând cratiţa din când în când, până încep boabele să se înmoaie. Se răstoarnă totul pe o sită de păr, deasupra unui castron sau se trec printr-o pânză, lăsând să se scurgă încet. Se lasă să se limpezească. Zeamă obţinută în unul din felurile arătate mai sus, se măsoară şi se pune în cratiţa în proporţie de 1 kg de zahăr la un litru zeama bine limpezita. Se ţine pe marginea aragazului, amestecând, până se topeşte tot zahărul. Se pune apoi pe foc iute şi se ia spumă cu grijă, de câte ori se ridică. Se lasă să fiarbă până se leagă că pentru şerbet. Se încearcă dacă este gata punând puţină peltea pe o farfurioară. După ce s-a răcit, se desparte cu linguriţa În două, formând o cărare. Dacă nu se uneşte la loc, pelteaua este gata. În acest timp se dă vasul la o parte, ca să nu mai fiarbă siropul.

    Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți